Súťaž o najlepší hodový koláč 2017

Obrázok ku správe: Súťaž o najlepší hodový koláč 2017
15.05.2017 - Oznamy

Od mandľovej rolády s malinami cez tekvicovú tortu až k makovej štrúdle či orechovým guľkám. V deň súťaže to rozvoniavalo všakovakými vôňami, ktoré napĺňali chuťové bunky aj samotnej poroty.

Do súťaže o najlepší hodový koláč sa tento rok prihlásilo o 10 druhov koláčov viac ako tomu bolo v minulom roku. Spolu sa prihlásilo 11 gazdiniek s viac ako dvadsiatimi koláčmi. Pre porotu v zložení Lukáš Dὅrnhofer , Ivan Vozár, Ing. Zuzana Dúžeková a Viera Dudášová bola jasným víťazom v kategórii zákusok Mária Danečková so svojou jablkovo-smotanovou tortou. V kategórii kysnuté a iné koláče porota najviac ocenila oškvarkové pagáče, ktoré napiekla Ľubica Vidličková. Výherkyne okrem poukážky v hodnote 30 eur od spoločnosti Kaufland získali aj Rád račianskej varešky.
Ďakujeme všetkým račianskym gazdinkám, ktoré sa do súťaže zapojili a veríme, že budúci rok sa ich zúčastní ešte viac.
Vďaka, samozrejme, patrí aj sponzorom súťaže, spoločnosti Kaufland za poskytnutie poukážok a pánovi Deržimu za výrobu Rádu račianskej varešky.
 
Víťazky súťaže o najlepší hodový koláč poskytli recepty na svoje chutné koláčiky, ktoré si môžete pripraviť aj u vás doma.
 
Jablkovo-smotanová torta (Mária Danečková)
 
Na prípravu cesta potrebujete:
375 g hladkej múky
125 g cukru
125 g orechov
250 g masla
5 žĺtkov
 
Na prípravu krému potrebujete:
2 kg jabĺk
150 g cukru
100 dcl vody
800 g kyslej smotany
cukor podľa chuti

Vypracujeme si cesto, ktoré dáme do chladničky na 20-30 minút. Cesto potom rozdelíme na 5 častí a vyvaľkáme si z neho pláty. Pečieme približne 5-10 minút pri 180 stupňoch. Ošúpeme si jablká, pridáme k nim cukor, vodu a uvaríme si pyré. Na korpus dáme smotanu a na ňu jablkové pyré. Vyskladáme si tak tortu zo všetkých plátov. Hotovú tortu dáme na 3 hodiny do chladničky.
Tip: Kyslú smotanu môžeme nahradiť šľahačkou.
 
Oškvarkové pagáčiky (Ľubica Vidličková)

600 g hladkej múky špeciál, 30 g droždia, 400 g oškvarkov, 2 žĺtky, 2 lyžice masti, 3 dl kyslej smotany, 1 dl mlieka, 1 vajce na potretie, soľ 

Droždie dáme vykysnúť do vlažného mlieka s 1 kockou cukru. Z múky, žĺtkov, masti, smotany, soli a vykysnutého kvásku vymiesime cesto a vyvaľkáme ho. Oškvarky pomelieme, natrieme na cesto a celé poskladáme ako lístkové cesto. Znovu vyvaľkáme, poskladáme a necháme 1 hodinu stáť prikryté na doske. Potom znovu vyvaľkáme na hrúbku prsta a formičkou vykrajujeme pagáčiky. Poukladáme ich na pomastený plech, potrieme vajcom, posypeme napr. rascou a hneď pečieme doružova (200˚C).