A A A

Víťazné recepty zo súťaže o Najlepší hodový koláč

pridané: 13.05.2024 kategória: Oznamy,Podujatia
Víťazné recepty zo súťaže o Najlepší hodový koláč

Aj tento rok na Račianskych hodoch nechýbala obľúbená súťaž o Najlepší hodový koláč. Do súťaže sa prihlásilo 15 súťažiacich. Boli to zväčša ostrieľané račianske pekárky, ale potešili sme sa aj záujmu troch mládežníkov, ktorí sa v silnej  konkurencii nestratili.  Každý, kto sa do súťaže zapojil, dostal od spoločnosti Kaufland poukážku v hodnote 10 eur na nákup surovín na jeden koláč.  Porota v zložení  Ivan Vozár, člen výkonného výboru Slovenského zväzu kuchárov a cukrárov (SZKC), Júlia Ovšáková, známa food blogerka ( Julkine dobroty ), finalistka 1. série Pečie celé Slovensko  a Anna Würflová, vychýrená račianska pekárka, hodnotili v kategórii zákusok a kysnuté a iné cesto 19 koláčov.

Porota nepoznala mená súťažiacich, všetky prinesené koláče boli očíslované podľa toho, v akom poradí ich súťažiaci prinášali. Hodnotenie bolo teda naozaj objektívne. Keď zistili, že na prvých dvoch miestach sú tie isté mená súťažiacich, len spokojne skonštatovali: „Darmo, kto vie piecť, vie piecť“.

V kategórii Zákusok sa na prvých troch miestach umiestnili:

  1. Ľubica Vidličková – Gaštanová torta

Rád račianskej varešky 2024, poukážka Kaufland (50 €), víno RVS, darček od MČ Rača

  1. Marta Grobarčíková – Pribináčikové rezy

Poukážka Kaufland (30 €), víno RVS, darček od MČ Rača

  1. Jozefína Repiská – Gaštanová roláda

poukážka Kaufland (20 €), víno RVS, darček od MČ Rača

 

Kategória Kysnuté a iné cesto:

  1. Ľubica Vidličková – Makovo-figový twister

Rád račianskej varešky 2024, poukážka Kaufland (50 €), víno RVS, darček od MČ Rača

  1. Marta Grobarčíková – Osie hniezda

Poukážka Kaufland (30 €), víno RVS, darček od MČ Rača

  1. Števko Bartek – Rýchly koláč

poukážka Kaufland (20 €), víno RVS, darček od MČ Rača

Ďakujeme všetkým za účasť v súťaži a tešíme sa na budúci rok. Vďaka patrí aj sponzorom tejto súťaže, konkrétne spoločnosti Kaufland a Račianskemu vinohradníckemu spolku.

 

Víťazné recepty:

 

Gaštanová torta

 

Korpus:

330 g gaštanové pyré

130 g kryštálový cukor

110 g práškový cukor

110 g mleté vlašské orechy

70 g strúhanka

8 ks vajce

Krém:

250 g maslo

500 g gaštanové pyré

mletý cukor podľa chuti
pikantný lekvár (napr. ríbezľový)

500 ml smotana na šľahanie na vrch

Na ozdobu: strúhaná čokoláda, lúpané celé gaštany

 

Vajcia rozdelíme a žĺtky vyšľaháme dohladka s práškovým cukrom a s gaštanovým pyré. Do zmesi zapracujeme mleté orechy a strúhanku. V druhej miske vyšľaháme z bielkov a kryštálového cukru tuhý sneh a opatrne ho vmiešame do zmesi. Cesto vylejeme do vymastenej tortovej formy s priemerom 28 cm a pečieme vo vyhriatej rúre na 180 °C asi 30 až 40 minút. Korpus po upečení necháme vychladnúť a vodorovne prekrojíme alebo cesto upečieme samostatne na dvakrát, vždy zo 4 vajíčok.

Krém: zmäknuté maslo vymiešame a postupne doň vmiešame gaštanové pyré, podľa chuti pridáme práškový cukor.

Spodný plát torty natrieme pikantným lekvárom, rozotrieme naň krém a prikryjeme ho vrchným plátom. Trochu z krému si necháme aj na vrch a na obvod torty. Smotanu vyšľaháme dotuha. Vrch torty natrieme vyšľahanou šľahačkou a ozdobíme strúhanou čokoládou a celými gaštanmi.

 

Makovo-figový twister

Cesto:

950 g múky (1/2 hladkej špeciál, 1/2 polohrubej)

1 ČL soli

2 dl oleja

1/2 litra mlieka

1 kvasnice

2 PL cukru

Zo surovín vypracovať kysnuté cesto, rozdeliť ho na 4 časti a prikryté utierkou nechať 1 hodinu kysnúť. Každú časť natenko vyvaľkať (3-5 mm), polovicu plátu potrieť plnkou, na plnku preložiť nenatretú polovicu, nakrájať na pruhy asi 3 cm široké, skrútiť a následne ešte stočiť do špirály (vytvoriť tak bochníček), dať na plech s teflonovým papierom (alebo plech vymastiť), potrieť vajíčkom, piecť cca 18 min. na 200°C podľa rúry.

Plnka:

1 veľký Omnia pohár (720 ml) riedkeho figového džemu

350 g mletého maku

Figový džem z pohára necháme zovrieť, pridáme mak, spolu prevaríme a ak je plnka príliš hustá, zriedime ju ešte mliekom, prípadne dosladíme podľa chuti. Plnku necháme vychladnúť

Figový džem:

na 1 kg čerstvých fíg:

40 dkg kryštálového cukru

1 ČL kyseliny citrónovej

Čerstvé figy olúpeme, nakrájame, zamiešame s cukrom a kyselinou citrónovou, necháme v chlade odležať a za občasného premiešania varíme a odparujeme až do polotekutej konzistencie. Takýto neúplne uvarený džem nalejeme do zaváracích pohárov a vysterilizujeme.